Home Particulier Verliesverwerking

Verliesverwerking

Verlies van een dierbare, gezondheid, werk, relatie, verwachtingen

Iedereen maakt gedurende zijn leven ingrijpende verliezen mee. De dood van een dierbare maar ook scheiding, verlies van werk em gezondheid. Ook het niet uitkomen van verwachtingen, zoals bij een miskraam, is een verlies. 

Rouwen is een emotioneel zwaar proces en vraagt veel energie en aandacht. Het dringt door tot in alle aspecten van het leven. Je kunt het niet even stopzetten. Hoewel er afleiding gezocht kan worden in andere zaken als werk of hobby is aandacht voor het verlies zeer gewenst.

Er is niet 1 juiste manier om te rouwen en het verlies te dragen. Ieder heeft hierin zijn eigen unieke manier van omgaan met verlies en herstel.  Als geregistreerd rouw en verliesbegeleider bij de Landelijk Steunpunt Rouw
help ik je graag  bij  je rouwproces en aanpassings proces.

Leren leven met verlies, hoe doe je dat?

Mensen die met een verlies worden geconfronteerd gaan door een rouwproces. Een rouwproces kent verschillende aspecten en stappen. Er zijn gemeenschappelijke aspecten, echter ieder verlies kent ook zijn eigen verdriet en dat wordt heel persoonlijk beleefd. Elk mens rouwt anders.

Rouwen is een proces waarin een breed scala aan emoties en reacties optreden. Naast angst, ontkenning, verdriet, boosheid, agressie, schuldgevoel en verwarring kunnen ook gevoelens zoals opluchting voorkomen. Je wordt overvallen door heftige emoties en gevoelens die je misschien nog niet eerder kende.

Ook kunnen er lichamelijke reacties optreden zoals spanningsklachten van bijvoorbeeld de spieren, meer of minder eetlust of vermindering van het concentratievermogen. Iemand in rouw kan zich continu lichamelijk vermoeid of lusteloos voelen. Hierbij kunnen slapeloosheid of overactief gedrag voorkomen.

Een verlies gaat vaak ook gepaard met een verandering van je rol in het leven van kind naar wees, van partner naar weduwe, van gezonde naar gehandicapte of van werkende naar werkloze. Zo'n verandering vraagt aanpassing en een zoeken naar de invulling van de nieuwe rol.

Over Verlies van gezondheid is meer en specifieker te lezen op mijn andere site  www.levenmetchronischeaandoening.nl

Oude of late rouw

Ook kan het voorkomen dat er na vele jaren behoefte ontstaat om aan de rouwgevoelens aandacht te geven. Misschien omdat de "oude" rouw eerder is uitgesteld of te weinig aandacht heeft gekregen of blijkt vastgelopen te zijn. Dit kan na lange tijd nog steeds hinderen in het dagelijks functioneren.

Ook dan kun je bij mij terecht om alsnog aandacht te besteden aan je geleden verlies.

Voor wie?

Voor iedereen die te maken heeft met een verlies van welke aard dan ook en je een luisterend oor zoekt en iemand die helpt om de gedachten en emoties te ordenen en vragen hebt als: 

  • hoe moet ik omgaan met al die emoties?
  • is dit wel normaal wat er nu gebeurt?
  • gaat dit ooit over?
  • kan ik dit wel aan?
  • had ik het niet anders moeten doen?
  • waarom is mij dit overkomen?
  • wie ben ik nu nog?
  • hoezó, accepteren van je verlies?
  • hoe moet ik verder?
  • wat is de zin van mijn leven nu nog?

Oók als je te maken hebt met late rouw, als je bemerkt dat een verlies van lang geleden toch niet voldoende aandacht heeft gehad en hindert bij het dagelijks functioneren. Ook na tientallen jaren kun je (opnieuw) toe zijn aan rouwverwerking van het verlies van toen EN de gevolgen ervan.

Wat kan ik hierbij voor je betekenen
Ik bied rouwbegeleiding (zowel individueel als nabestaandengroep) en rouwtherapie bij het verwerkings - en aanpassingsproces om je geleden verlies te dragen en te integreren in je leven. 

Werkwijze
Er zijn verschillende fasen van rouwverwerking die iedereen op zijn eigen manier doorloopt. In de rouwbegeleiding staat het kunnen vertellen over het geleden verlies centraal. Met mijn begeleiding wil ik je helpen om, samen met jou, jouw emoties en gedachten te ontwarren. Je kunt zo het verlies en de effecten ervan verwerken en meer evenwicht hervinden. Daarnaast begeleid ik je om de kracht te vinden die nodig is om je verlies te dragen en te integreren in je leven.

Mijn begeleiding, gebaseerd op mijn achtergrond als NLP coach en integratief therapeut, is altijd maatwerk en gericht op jou als uniek persoon. Ook sta ik geregistreerd bij Landelijk Steunpunt Rouw als rouw en verliesbegeleider.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kempers Coaching + Ontwikkeling
- Lage Rijndijk 8 - 2315 JT Leiden - 071 5141955